Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Lekváros karika recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 4 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 8 dkg porcukor
  • 1,5 dl olaj
  • 2 db tojás
  • lekvár

Elkészítése

Tészta elkészítése

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 2 dkg cukrot, és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba kimérjük, belekeverjük a maradék porcukrot és csipet sót. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, az olajat és az egyik tojást.

A tésztát alaposan összegyúrjuk, addig dolgozzuk, amíg apró hólyagok keletkeznek rajta. Letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.

Formázás

A megkelt tésztát kb. 5 mm vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval vagy pohárral karikákat szúrunk ki belőle: fele legyen teli, fele lyukas közepű. A teli karikák közepébe egy kevés lekvárt teszünk, majd ráhelyezzük a lyukas karikákat.

Sütés

A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, felvert tojással lekenjük, és konyharuhával letakarva pihentetjük 10–15 percig, amíg a sütőt előmelegítjük. 180 °C-on kb. 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.

A kihűlt lekváros karikákat porcukorral megszórjuk.

Tipp

Ha változatosságra vágyunk, a lekvár helyett mogyorókrémet vagy vaníliapudingot is használhatunk töltelékként. Különösen finom szilvalekvárral vagy baracklekvárral.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/lekvaros-karika/