Elkészítése
A tészta elkészítése:
A száraz hozzávalókat – a lisztet, a porcukrot és a vaníliás cukrot – egy tálban alaposan elkeverjük. A vajat belemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, az egész tojást és a citrom reszelt héját. Gyors mozdulatokkal omlós tésztává gyúrjuk. A tésztát kettéválasztjuk, és az egyik részébe belegyúrjuk a kakaóport.
A tészta formázása:
A kakaós tésztát 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd ugyanilyen méretű fehér tésztát nyújtunk mellé. A kinyújtott tésztákat hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük, hogy megdermedjenek.
A dermedt tésztákból 1,5 cm széles csíkokat vágunk. Az összeállításhoz a kakaós csíkokból ötöt, a fehérből négyet használunk, és sakktábla-szerűen rétegezzük őket. A tészta széleit vizes ecsettel megkenjük, hogy jól tapadjanak egymáshoz. A maradék fehér tésztát vékonyra nyújtjuk, és ezzel burkoljuk be a tésztát. A burkolást követően a felesleges részeket levágjuk.
Sütés:
A kész rudakat ismét fagyasztóba tesszük 20-25 percre, hogy könnyebb legyen szeletelni. Ezután fél centiméter vastag szeletekre vágjuk, és a sütőpapírral fedett tepsire helyezzük. 170 °C-ra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.
Díszítés:
A kihűlt sütemény széleit olvasztott csokoládéba mártjuk. Rácsra helyezzük, hogy a csokoládé megdermedjen. A kész süteményeket jól zárható dobozban tároljuk, így sokáig frissek maradnak.
