Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Linzi sakkszelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg vaj (vagy margarin)
  • 20 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja

A kakaós részhez

  • 2 evőkanál kakaópor

A bevonáshoz

  • 7-8 dkg étcsokoládé

Elkészítése

A tészta elkészítése:

A száraz hozzávalókat – a lisztet, a porcukrot és a vaníliás cukrot – egy tálban alaposan elkeverjük. A vajat belemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, az egész tojást és a citrom reszelt héját. Gyors mozdulatokkal omlós tésztává gyúrjuk. A tésztát kettéválasztjuk, és az egyik részébe belegyúrjuk a kakaóport.

A tészta formázása:

A kakaós tésztát 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd ugyanilyen méretű fehér tésztát nyújtunk mellé. A kinyújtott tésztákat hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük, hogy megdermedjenek.

A dermedt tésztákból 1,5 cm széles csíkokat vágunk. Az összeállításhoz a kakaós csíkokból ötöt, a fehérből négyet használunk, és sakktábla-szerűen rétegezzük őket. A tészta széleit vizes ecsettel megkenjük, hogy jól tapadjanak egymáshoz. A maradék fehér tésztát vékonyra nyújtjuk, és ezzel burkoljuk be a tésztát. A burkolást követően a felesleges részeket levágjuk.

Sütés:

A kész rudakat ismét fagyasztóba tesszük 20-25 percre, hogy könnyebb legyen szeletelni. Ezután fél centiméter vastag szeletekre vágjuk, és a sütőpapírral fedett tepsire helyezzük. 170 °C-ra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.

Díszítés:

A kihűlt sütemény széleit olvasztott csokoládéba mártjuk. Rácsra helyezzük, hogy a csokoládé megdermedjen. A kész süteményeket jól zárható dobozban tároljuk, így sokáig frissek maradnak.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/linzi-sakkszelet/