A zsemléket vékony szeletekre vágjuk. A tepsit margarinnal egyenletesen kikenjük.
A tejet, a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot alaposan összekeverjük. A zsemleszeletek felét belemártogatjuk a tejes keverékbe, és a tepsi aljára szorosan egymás mellé fektetjük. Az alsó sort megszórjuk az őrölt fahéjjal elkevert darált dióval. Erre egyenletesen rákenjük az alma dzsemet, majd újabb réteg diót szórunk rá. A maradék zsemléket is belemártogatjuk a tejes keverékbe, és a dióval megszórt dzsemrétegre helyezzük szorosan egymás mellé.
A tepsit 170 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a zsemlék szép aranyszínt kapnak (kb. 25-30 perc).
Közben a tojásfehérjéket a cukorral gőz felett kemény habbá verjük. Amikor a hab már kemény, óvatosan beleforgatjuk a baracklekvárt. Amikor a máglyarakás megsült, még forrón egyenletesen rásimítjuk a habot a tetejére. A sütőt mérsékeljük 100 °C-ra, és a habot kb. 20 percig szárítjuk, amíg szép fényes lesz. A kész sütemény tetejét durvára vágott dióval megszórjuk.