Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mákos-almás lepény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 30 dkg finomliszt
  • 12 dkg zsír
  • 3 evőkanál tejföl
  • csipet só

Töltelék

  • 10 dkg darált mák
  • 20 dkg alma (reszelve)
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg búzadara
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • 2 tojás
  • meggylekvár

Tetejére

  • 1 tojássárgája

Elkészítése

Először a tölteléket készítjük el. Az almákat lereszeljük és a levét kinyomkodjuk.

A tejben felfőzzük a búzadarát, majd belekeverjük a mákot és a reszelt almát, végül kihűtjük. Közben a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd belekeverjük a grízes mákot és óvatosan a tojások keményre vert habját.

A lisztet elkeverjük a sóval, majd összegyúrjuk a zsírral és a tejföllel.

Elosztjuk a tésztát és az egyik felét kinyújtjuk, majd alaposan kizsírozott tepsibe (23*36 cm) fektetjük. Tetejét vékonyan megkenjük a lekvárral, majd erre kenjük az elkészített tölteléket, ezután ráfektetjük a másik kinyújtott lapot.

Tetejét villával megszurkáljuk és lekenjük tojássárgájával.

Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

Hűlés után kockákra vágjuk és porcukrral megszórva tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/makos-almas-lepeny/