Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mákos-aszalt szilvás, kelt pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj (vagy margarin)
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • 0,5 csomag instant élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg porcukor

Töltelék

  • 5 evőkanál szilvalekvár
  • 30 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 3 evőkanál méz
  • 10 dkg aszalt szilva (felvágva)
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 tojásfehérje
  • csipet só

Tetejére

  • 1 tojás

Elkészítése

Szitáljuk egy tálba a lisztet, majd morzsoljuk hozzá a vajat, keverjük össze a cukorral, a sóval és az élesztővel. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a tejet. Alaposan gyúrjuk össze, majd dagasszuk és végül pihentessük legalább fél órán át vagy ameddig elkészítjük a tölteléket.

A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Ezután tegyük egy edénybe az összes hozzávalót és melegítsük össze. Ha kihűlt, keverjük óvatosan hozzá a tojásfehérjét.

A tésztát felezzük el. A tészta egyik felét enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki és tegyük egy kivajazott, kicsi tepsibe (kb 18*25 cm). Egy villával szurkáljuk meg és kenjük meg házi lekvárral.

Ezután kenjük rá a mákos tölteléket és helyezzük rá a másik kinyújtott tésztát.

Kenjük le a tésztát felvert tojással és süssük 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig kb.

Langyosan szórjuk meg porcukorral. Amint kihűlt szeletelhetjük is.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/makos-aszalt-szilvas-kelt-pite/