A mákot összekeverjük a joghurttal, az olajjal (egy keveset félreteszünk a tetejére), a cukorral, a tojásokkal, a vaníliás cukorral és a sütőporral. A réteslapokat kettesével tesszük a tepsibe, minden réteget vékonyan megkenünk a mákos masszával. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
A legfelső lapot meglocsoljuk a félretett olajjal, majd a süteményt sütés előtt felvágjuk a kívánt méretű darabokra. Ez azért fontos, mert így egyenletesen átsül, és a szirupot is jobban magába szívja.
Sütés
Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 30–35 percig sütjük, amíg aranybarnára pirul.
Cukorszirup
Közben elkészítjük a szirupot: a vizet és a cukrot felforraljuk, amíg a cukor teljesen feloldódik. A megsült baklavát ezzel a forró sziruppal meglocsoljuk, majd hagyjuk, hogy a tészta teljesen magába szívja.
Tipp
A mákos masszát gazdagíthatjuk reszelt citrom- vagy narancshéjjal is, ami friss ízt ad a süteménynek. Ha szeretjük a karakteresebb ízeket, egy kevés fahéjat vagy szegfűszeget is keverhetünk a töltelékhez.