Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mákos baklava recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 30 dkg réteslap
  • 25 dkg mák
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 joghurtos pohár olaj
  • 2 joghurtos pohár cukor
  • 3 db tojás
  • 2 vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor

Cukor sziruphoz

  • 1 joghurtos pohár víz
  • 2 joghurtos pohár cukor

Elkészítése

A mákot összekeverjük a joghurttal, az olajjal (egy keveset félreteszünk a tetejére), a cukorral, a tojásokkal, a vaníliás cukorral és a sütőporral. A réteslapokat kettesével tesszük a tepsibe, minden réteget vékonyan megkenünk a mákos masszával. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak.

A legfelső lapot meglocsoljuk a félretett olajjal, majd a süteményt sütés előtt felvágjuk a kívánt méretű darabokra. Ez azért fontos, mert így egyenletesen átsül, és a szirupot is jobban magába szívja.

Sütés

Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 30–35 percig sütjük, amíg aranybarnára pirul.

Cukorszirup

Közben elkészítjük a szirupot: a vizet és a cukrot felforraljuk, amíg a cukor teljesen feloldódik. A megsült baklavát ezzel a forró sziruppal meglocsoljuk, majd hagyjuk, hogy a tészta teljesen magába szívja.

Tipp

A mákos masszát gazdagíthatjuk reszelt citrom- vagy narancshéjjal is, ami friss ízt ad a süteménynek. Ha szeretjük a karakteresebb ízeket, egy kevés fahéjat vagy szegfűszeget is keverhetünk a töltelékhez.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/makos-baklava/