Elkészítése
Hozzávalók:
5 rúdhoz:
- 1 kg liszt
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg vaj
- 2 ek porcukor
- 2 tojás
- 4 tojássárgája
- 1 dl tej
- 1,5 dl tejföl
- só
Töltelék:
- 1 kg mák
- 50 dkg cukor
- fahéj
- 2 citrom
Kenéshez:
- 1 tojás
- 2-3 ek tejföl
Elkészítése:
A cukrot és a mákot összekeverjük a citrom reszelt héjával, és 2 ek citromlével. Kis fahéjjal ízesítjük. Annyi forró tejet adunk hozzá, hogy összeálljon, majd hagyjuk kihűlni.
1 kg lisztet elmorzsolunk 50 dkg vajjal. Megfuttatjuk a cukros, langyos tejben az élesztőt. A 2 egész tojást, és 4 sárgáját elkeverjük a tejföllel. Mindent hozzáadunk a liszthez, és addig gyúrjuk, míg el nem válik a tál falától. 10-15 percig pihentetjük.
5 egyenlő cipóra osztjuk a tésztát. Egyenként kinyújtjuk lisztezett deszkán, és megkenjük a töltelék 1/5-ével, majd feltekerjük. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és megkenjük tejfölös tojással.
Villával megszurkáljuk, hogy ne repedjen ki. 180-200 fokos sütőben (nem kell előmelegíteni!!!) sütjük. Ha már aranybarna a teteje, és kicsit ropogós a tésztája akkor jó.
[box style=”info”]Kihűlve szeletelhető, egy kis porcukorral tálalva még mutatósabb![/box]

