Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mákos bejglitorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 2 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelék

  • 60 dkg darált mák (ha vegyesen készítjük akkor 30 dkg darált dió és 30 dkg darált mák)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • mazsola ízlés szerint
  • 35 dkg cukor
  • 2,5 liter víz

Kenéshez

  • 1 tojás

Elkészítése

Az élesztőt elkeverjük a langyos cukros tejjel, majd az összes hozzávalóval jól kidolgozzuk, kemény rugalmas tésztát kapunk.

Folpackba csomagoljuk és minimum 30 percig hűtőben pihentetjük.

Elkészítjük a forrázott máktölteléket. A darált mákot elkeverjük a vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal valamint az ízlés szerinti fűszerekkel. Cukorszirupot főzünk a cukorból és a vízből.

Amikor felforrt ráöntjük (leforrázzuk) az előkészített mákra és elkeverjük. Ugyanígy járunk el, ha dióval készítjük.

A tésztát 6 cipóra osztjuk. Lisztezett felületen kb 25-26 centis körré nyújtjuk a tésztadarabokat. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt elősütjük. További 3 cipóval ugyanígy járunk el. A maradék 2 darabot már nem kell elősütni.

Egy 22-24 centis kapcsos tortaformát alaposan kivajazunk. (A méret attól függ, hogy a kisült tésztalapok mennyire mentek össze a sütés során. Én 26 centis korongokat nyújtottam és 23 centisre sültek).

A forma aljára egy nyers tsztalapot teszünk, majd a máktöltelék 1/5-öt részét rákenjük, egy elősütött tészta következik majd ismét a töltelék. Ezt addig folytatjuk amíg van tésztánk és töltelékünk.

A tetejére a nyers tésztából kinyújtott lap kerül. Felvert tojással megkenjük és 30 percre meleg helyen pihentetjük. Ezután újra lekenjük és egy villával megszurkáljuk.

Az előmelegíett sütőben, 180 fokon kb 45 perc alatt megsütjük. Ha gyorsan barnul a teteje akkor egy alufóliával lefedjük. A formában hagyjuk kihűlni.

Az oldalát díszíthetjük darált mákkal, de hagyhatjuk szabadon, rusztikusan. Ha díszítjük, akkor a torta oldalát alaposan átkenjük ízlés szerinti lekvárral, majd a mákkal panírozzuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/makos-bejglitorta/