Elkészítése
Mákos guba elkészítése
A tejet megmelegítjük, majd elkeverjük benne a tojássárgákat, a cukrot, a mézet, a margarint és a vaníliás cukrot. A kifliket fél centiméter vastag karikákra vágjuk. Egy hőálló tálat kivajazunk, és a kiflik egyharmadát sorban belerakjuk. Rászórjuk a darált mák és a citromhéj egyharmadát, majd a tej keverékének egyharmadát is egyenletesen ráöntjük.
Ugyanígy elkészítjük a második és a harmadik réteget is. A tálat fóliával lefedjük, és 10–15 percig pihentetjük, hogy a kifli magába szívja a tejet. Ezután előmelegített sütőben, 180 fokon 30–40 percig sütjük. Az utolsó 20 percben érdemes lefedni, hogy ne piruljon túl a teteje.
Vanília sodó elkészítése
A tojássárgákat a cukorral és a liszttel simára keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Apránként felengedjük a tejjel, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Fontos, hogy ne forraljuk fel, mert könnyen kicsapódhat. Hűlés közben is tovább sűrűsödik.
Tipp
A gubát tálalhatjuk langyosan vagy hidegen is. Ha gazdagabb ízt szeretnénk, a tejhez kevés rumot is adhatunk. A sodót külön tálban kínáljuk, így mindenki maga adagolhatja a sütemény mellé.

