Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mákos guba vanília sodóval recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Mákos guba

  • 10 db kifli
  • 25 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 8 dl tej
  • 2 db tojássárga
  • 5 dkg méz
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál margarin

Vanília sodó

  • 3 db tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 1 púpozott evőkanál finomliszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dl tej

Elkészítése

Mákos guba elkészítése

A tejet megmelegítjük, majd elkeverjük benne a tojássárgákat, a cukrot, a mézet, a margarint és a vaníliás cukrot. A kifliket fél centiméter vastag karikákra vágjuk. Egy hőálló tálat kivajazunk, és a kiflik egyharmadát sorban belerakjuk. Rászórjuk a darált mák és a citromhéj egyharmadát, majd a tej keverékének egyharmadát is egyenletesen ráöntjük.

Ugyanígy elkészítjük a második és a harmadik réteget is. A tálat fóliával lefedjük, és 10–15 percig pihentetjük, hogy a kifli magába szívja a tejet. Ezután előmelegített sütőben, 180 fokon 30–40 percig sütjük. Az utolsó 20 percben érdemes lefedni, hogy ne piruljon túl a teteje.

Vanília sodó elkészítése

A tojássárgákat a cukorral és a liszttel simára keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Apránként felengedjük a tejjel, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Fontos, hogy ne forraljuk fel, mert könnyen kicsapódhat. Hűlés közben is tovább sűrűsödik.

Tipp

A gubát tálalhatjuk langyosan vagy hidegen is. Ha gazdagabb ízt szeretnénk, a tejhez kevés rumot is adhatunk. A sodót külön tálban kínáljuk, így mindenki maga adagolhatja a sütemény mellé.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/makos-guba-vanilia-sodoval/