Elkészítése
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg tönkölybúza liszt (világos)
- 15 dkg túró
- 8 dkg cukor
- 4 ek olaj
- 2 ek tejföl
- 1 tojás
- 0,5 csomag sütőpor
Töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 8 dkg cukor
- 1,5 dl tej forralva
- 1 citrom reszelt héja
- 1 közepes üveg meggy befőtt
Elkészítése:
A töltelékhez a cukorral összekeverjük a darált mákot, a reszelt citromhéjat, ráöntjük a felforralt tejet, és félretesszük hűlni.
A tésztához a lisztet, a sütőport, a túrót és a cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a tojást, a tejfölt, és cipóvá gyúrjuk.
Az összeállított tésztát három részre osztjuk.
Enyhén lisztezett munkafelületen kb. 20 x 35 cm-es lapra nyújtjuk az egyik tésztát, rákenjük a mákos töltelék harmadát, és a hosszanti oldal szélére meggyet sorakoztatunk. Feltekerjük. A másik két cipót is hasonlóan készítjük el.
A három tekercset sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 180°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

