A sütőt előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral kibéleljük. A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a fahéjat és a reszelt citromhéjat. Ezután egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. A tojásfehérjéket egy csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszához forgatjuk.
Egy külön tálban összekeverjük a lisztet, a mákot és a darált mogyorót, majd ezt apránként a masszához adjuk, ügyelve, hogy a tészta ne törjön össze. A tésztát a tepsibe öntjük, és a tetejét elsimítjuk úgy, hogy a közepe kissé vékonyabb legyen, hogy sütés közben ne púposodjon fel.
Az almát meghámozzuk, vékony gerezdekre vágjuk, és egyenletesen elosztjuk a tészta tetején. A süteményt mérsékelt hőfokon körülbelül 1 órán át sütjük. Miután megsült, kivesszük a sütőből, megkenjük baracklekvárral, majd további 10 percre visszatesszük, hogy a lekvár kissé rásüljön.
Ha szeretnénk fokozni az ízélményt, a baracklekvár felkenése után további 3 tojásfehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verünk, és ezt egyenletesen eloszlatjuk a sütemény tetején. Visszatesszük a sütőbe 10 percre, amíg a hab szép aranyszínű lesz. Ez a lépés opcionális, a sütemény nélküle is nagyon finom.
Hidegen tálaljuk. Nagy adag készül belőle, ezért különösen jól jön, ha sokan vagyunk. Jó étvágyat kívánunk!