Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mákos, szilva lekváros omlós kifli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 teáskanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 citrom héja
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg zsír

Töltelék:

  • 3 evőkanál szilvalekvár
  • 10 dkg darált mák
  • 0,5 citrom héja
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 tojásfehérje

Tetejére:

  • 1 tojássárgája

Elkészítése

Szitáljuk egy tálba a lisztet a sütőporral, ezután morzsoljuk el benne a vajat és a zsírt.

Közben az élesztőt futtassuk fel a porcukros, langyosra melegített tejben.

A morzsás tésztához keverjük hozzá a cukrot, a citrom lereszelt héját, végül pedig dolgozzuk közepesen lágy tésztává az élesztős tejjel.

Tegyük egy tálba, majd meleg helyen pihentessük 30 percig.

A töltelékhez keverjük össze a darált mákot a lekvárral és a citrom reszelt héjával. A fehérjét a cukorral verjük habbá és forgassuk a mákhoz.

A megkelt tésztát finoman gyúrjuk át, majd felezzük el és 2 bucit formázzunk a tésztákból.

Mindkét tésztát nyújtsuk kör alakúra. Az egyikre kenjük rá egyenletesen a tölteléket, majd tegyük a másik lapot is, végül vágjuk 8 cikkre. A cikkeket hosszában kissé húzgáljuk meg, így több lesz a tekerés benne, majd a szélesebbik felétől tekerjük fel.

Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk és tojássárgájával lekenjük a kifliket.

190 fokra bekapcsoljuk a sütőt, majd a még hideg sütőbe toljuk a tepsit. Ahogy melegszik, úgy még szépen kel a kifli. Kb 30 perc alatt megsütjük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/makos-szilvalekvaros-omlos-kifli/