Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mákos zserbó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 35 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg vaj (vagy 15 dkg zsír)
  • 1 dl tej
  • 1 dkg friss élesztő
  • csipet sütőpor
  • csipet só

Töltelék

  • 15 dkg darált mák
  • 12 dkg porcukor
  • szilvalekvár (én meggylekvárral csináltam, isteni!)

Csokimáz

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítése

Tészta:

Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk.

A sütőporos lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót és jól összedolgozzuk.

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és kinyújtjuk a lapokat 20*30 cm-esre.

Összeállítás:

Egy kivajazott, kilisztezett tepsi (20*30 cm) aljára simítjuk az egyik lapot és megkenjük bőségesen lekvárral, majd a cukros-mákos keverék felével megszórjuk a lekvárt, erre megy a második tészta, újra lekvár és újra mák, végül a harmadik kinyújtott tészta.

Sütés:

Félretesszük és 1 órán át kelesztjük szobahőmérsékleten. Tetejét villával megszurkáljuk és 180 fokon világos barnára sütjük. Ha kihűlt, bevonjuk csokimázzal.

A mázhoz a csokit apró darabokra törve hőálló tálba tesszük, majd gőz fölött egy evőkanál olajat hozzáadva felolvasztjuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/makos-zserbo-2/