A vajat összemorzsoljuk a darával, majd fokozatosan hozzáadjuk a vizet, és közepesnél kissé lágyabb tésztát gyúrunk. A tésztát pihentetjük, mialatt elkészítjük a tölteléket. A pihenés során a dara megdagad, így a tészta kissé keményebb lesz.
A töltelékhez kimagozzuk és apróra vágjuk a datolyát, majd masszává gyúrjuk a fahéjjal, a mandulával és a narancsvirágvízzel. A tésztát kb. fél centi vastagra nyújtjuk. A tölteléket ceruza vastagságúra nyújtjuk, és a tészta szélén végigfektetjük, majd a tésztát éppen annyira tekerjük rá, hogy körbevegye a tölteléket. A tésztacsíkot késsel levágjuk, tetejét és oldalát ellapítjuk, hogy hasáb formát kapjunk, majd ferdén rombuszokat vágunk belőle.
A műveletet addig folytatjuk, míg a tészta vagy a töltelék el nem fogy. Ha a töltelék elfogy, a tésztát önmagában is megsüthetjük, így is finom lesz.
Bő, forró olajban aranybarnára sütjük a rombuszokat, majd tálba szedjük. Elkészítjük a szirupot, és ráöntjük a megsült makrutra. Jól összekeverjük, és kicsit állni hagyjuk, hogy a szirup jól beszívódjon. Igény szerint még meglocsolhatjuk egy kis mézzel.