Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Makrut recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 0,5 kg búzadara
  • 25 dkg vaj (vagy margarin)
  • 2,5 dl langyos víz

A töltelékhez

  • 25 dkg datolya
  • 10 dkg darált mandula (dió, vagy mogyoró )
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 0,5 dl narancsvirágvíz (elhagyható)

A sziruphoz

  • 2 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg méz

Elkészítése

A vajat összemorzsoljuk a darával, majd fokozatosan hozzáadjuk a vizet, és közepesnél kissé lágyabb tésztát gyúrunk. A tésztát pihentetjük, mialatt elkészítjük a tölteléket. A pihenés során a dara megdagad, így a tészta kissé keményebb lesz.

A töltelékhez kimagozzuk és apróra vágjuk a datolyát, majd masszává gyúrjuk a fahéjjal, a mandulával és a narancsvirágvízzel. A tésztát kb. fél centi vastagra nyújtjuk. A tölteléket ceruza vastagságúra nyújtjuk, és a tészta szélén végigfektetjük, majd a tésztát éppen annyira tekerjük rá, hogy körbevegye a tölteléket. A tésztacsíkot késsel levágjuk, tetejét és oldalát ellapítjuk, hogy hasáb formát kapjunk, majd ferdén rombuszokat vágunk belőle.

A műveletet addig folytatjuk, míg a tészta vagy a töltelék el nem fogy. Ha a töltelék elfogy, a tésztát önmagában is megsüthetjük, így is finom lesz.

Bő, forró olajban aranybarnára sütjük a rombuszokat, majd tálba szedjük. Elkészítjük a szirupot, és ráöntjük a megsült makrutra. Jól összekeverjük, és kicsit állni hagyjuk, hogy a szirup jól beszívódjon. Igény szerint még meglocsolhatjuk egy kis mézzel.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/makrut/