Elkészítése
Tészta
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, tejfölt, tojást, csipet sót, a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk. Laza, rugalmas tésztát készítünk, amelyet három cipóra osztunk, majd félretesszük pihenni.
Töltelék
A darált diót elkeverjük 2 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. A durvára vágott diót külön összekeverjük a rummal és 1 evőkanál kristálycukorral. A tejet felforraljuk, a diós-rumos keverékhez öntjük, majd folyamatos keverés mellett további 5 percig főzzük.
Összeállítás
A tepsit (30*22 cm) kivajazzuk, kilisztezzük. Az első tésztalapot kinyújtjuk és az előkészített tepsibe tesszük. Megkenjük baracklekvárral, rászórjuk a darált diós keverék felét, majd a főzött, darabolt diós töltelék felét. Ráhelyezzük a második tésztalapot, és megismételjük a rétegezést: lekvár, darált dió, majd darabolt dió. Végül befedjük a harmadik tésztalappal.
Sütés
A zserbót előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 35 perc alatt megsütjük, amíg a teteje szépen megpirul. Hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint csokimázzal is bevonhatjuk.
Tipp
A baracklekvár helyett kipróbálhatjuk szilvalekvárral is, amely karakteresebb ízt ad. A tetejére olvasztott étcsokoládéval elegánsabbá és gazdagabbá tehetjük a süteményt.
