Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Margó zserbó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • 50 ml tej
  • 1-2 dkg élesztő
  • 1 csipet só

Töltelék

  • 25 dkg darált dió
  • 10 dkg dióbél
  • 0,5 dl rum
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 db citrom reszelt héja
  • 1 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • baracklekvár

Elkészítése

Tészta

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, tejfölt, tojást, csipet sót, a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk. Laza, rugalmas tésztát készítünk, amelyet három cipóra osztunk, majd félretesszük pihenni.

Töltelék

A darált diót elkeverjük 2 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. A durvára vágott diót külön összekeverjük a rummal és 1 evőkanál kristálycukorral. A tejet felforraljuk, a diós-rumos keverékhez öntjük, majd folyamatos keverés mellett további 5 percig főzzük.

Összeállítás

A tepsit (30*22 cm) kivajazzuk, kilisztezzük. Az első tésztalapot kinyújtjuk és az előkészített tepsibe tesszük. Megkenjük baracklekvárral, rászórjuk a darált diós keverék felét, majd a főzött, darabolt diós töltelék felét. Ráhelyezzük a második tésztalapot, és megismételjük a rétegezést: lekvár, darált dió, majd darabolt dió. Végül befedjük a harmadik tésztalappal.

Sütés

A zserbót előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 35 perc alatt megsütjük, amíg a teteje szépen megpirul. Hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint csokimázzal is bevonhatjuk.

Tipp

A baracklekvár helyett kipróbálhatjuk szilvalekvárral is, amely karakteresebb ízt ad. A tetejére olvasztott étcsokoládéval elegánsabbá és gazdagabbá tehetjük a süteményt.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/margo-zserbo/