Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Márkodi diós szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 6 tojás
  • 12 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál átszitált finomliszt
  • csipet só

Krém

  • 5 evőkanál cukor
  • 2 dl víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 4 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 6 evőkanál darált dió

Elkészítése

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat 6 evőkanál cukorral fehéredésig keverjük. A fehérjét a sóval és a maradék cukorral kemény habbá verjük.

A sárgához adjuk a hab egyharmadát és a lisztet, majd jól összekeverjük. A többi habbal óvatosan fellazítjuk a masszát, majd sütőpapíros 25*30 cm-es tepsibe öntjük.

Előmelegített, 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, akkor két lapba vágjuk.

A krémhez 5 ek cukrot karamellizálunk, majd felöntjük a vízzel, megvárjuk, amíg a karamell felolvad teljesen és a tűzről levéve kissé kihűtjük.

Egy tálban a lisztet simára keverüjk a tejjel és állandó kavargatás közben a karamellizált cukorhoz adjuk. Lassú tűzön állandóan keverve hozzáadjuk a citromhéjat és a vajat, ha szükséges a maradék cukrot és sűrűre főzzük.

Külön tálba kivesszük a krém 1/4 résztét, majd a többihez keverjük a darált diót.

A diós töltelékkel megtöltjük az egyik lapot, rátesszük a másik lapot, majd bevonjuk a dió nélküli krémmel.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/markodi-dios-szelet/