Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Marlenka recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 100 g vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 250 g cukor
  • 1 kiskanál ecet
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 2 db tojás
  • 700 g finomliszt

Krém

  • 300 g vaj
  • 2 tubus sűrített tej
  • 150 g darált mogyoró
  • 0,5 dl brandy
Marlenka

Elkészítése

A szódabikarbónát és az ecetet összekeverjük. Ehhez használjunk egy magasabb edényt, mert hab képződik a tetején. Egy másik edényben kikeverjük a vajat, a mézet és a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes szódát, és tovább keverjük. A keveréket tűzre tesszük, és állandó keverés mellett hozzáadjuk a 2 tojást. Addig keverjük, míg habos nem lesz és enyhén megbarnul. Ekkor azonnal levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzáadjuk a 700 g lisztet. A tésztát alaposan kidolgozzuk.

A tésztát 7 egyforma cipóra osztjuk, mindegyiket élelmiszerfóliába csomagoljuk és meleg helyen, letakarva egy órát pihentetjük. Egy óra elteltével minden cipót palacsinta vastagságúra sodrunk, majd 190°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 4 perc alatt megsütjük. Figyeljünk arra, hogy ne égjen meg, mert gyorsan sül.

Fontos megjegyzés: A tészta keményedhet a méz miatt, így minden sodrás előtt a cipókat egy pillanatra tegyük be a mikróba. Így kissé meglágyul, és könnyebben sodorható lesz.

A sűrített tejet dobozostól három órán át főzzük, úgy, hogy teljesen ellepje a víz. (Ha tubusos sűrített tejet használunk, mint én, tegyük egy csavaros tetejű üvegbe, és főzzük hideg vízbe állítva, amíg elkészül. Ügyeljünk arra, hogy a víz a csavaros tető alá érjen, majd tartalék lángon három óra alatt jól besűrűsödik.) A három óra főzési időt szigorúan tartsuk be. Ezután hűtsük ki a dobozt, és a benne lévő sűrített tej barnás, sűrű krémmé válik. Ezt kiborítjuk egy tálba, és a vajjal addig keverjük, amíg egyenletes, sima krémet nem kapunk.

Ezután belekeverhetjük az ízesítő anyagokat, mint például a mogyorót vagy a konyakot, majd a krémmel megtöltjük a megsült lapokat. A tetejére egy megsült lapot reszelünk, amit összekeverhetünk darált dióval, mogyoróval vagy akár kakaóval.

A krém fantasztikus lett, mogyorót és konyakot is adtunk hozzá. A tetejére az összetört lapot darált mogyoróval kevertük, és a krémre hintettük. Végül olvasztott csokoládéval csurgattuk le.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/marlenka-2/