Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Marlenka recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 20 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 kávéskanál ecet
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 3 db tojás
  • 60 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 tubus sűrített tej
  • 8 dkg darált dió (vagy mogyoró)
  • 0,5 üvegcse konyak aroma

Elkészítése

A karamellizált sűrített tej elkészítése a legtöbb időt igényli. Kinyomjuk egy befőttes üvegbe vagy hőálló, csavaros tetejű műanyag pohárba (például Aventes pohárba, amit sok anyuka ismerhet). Rácsavarjuk a tetejét, hideg vízfürdőbe állítjuk, majd lassú tűzön 3 órán át főzzük. Amikor elkészült, aranybarna színű lesz. Hideg helyen hagyjuk kihűlni, hogy besűrűsödjön.

A tésztához a vajat, cukrot, sót és mézet egy tálban kikeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, majd vízfürdő felett besűrítjük, míg kissé habos lesz. Ekkor adjuk hozzá az ecetet és a szódabikarbónát, levesszük a vízfürdőről, és hozzákeverjük a lisztet. Összegyúrjuk a tésztát, majd 5-6 cipócskára osztjuk, és folpackba tekerve egy órát pihentetjük. A pihenőidő után palacsinta vékonyságúra nyújtjuk a cipókat, és 180 fokon 3-4 perc alatt kisütjük egyenként a lapokat. Melegen leszélezzük, majd kihűtjük őket.

A krémhez kihabosítjuk a vajat, majd hozzákeverjük a szobahőmérsékletű, karamellizált sűrített tejet, a diót (hagytunk belőle egy keveset a süti tetejére) és a konyak aromát. Ezzel a krémmel összetöltjük a lapokat, megkenjük a tetejét is, és rászórjuk a maradék diót.

A puhuláshoz 2-3 napra van szükség, hűvös helyen tárolva (nem hűtőben, mert ott kiszárad!).

Amikor a sütemény megpuhult, kockákra szeleteljük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/marlenka-3/