Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Marlenka recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 45 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 3 evőkanál méz
  • 10 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 0,5 evőkanál ecet (20 %-os )

Krém

  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 7 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg darált dió

Karamell

  • 1 liter tej (legyen jó magas zsírtartalmú)
  • 30 dkg cukor
  • 0,5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 üvegcse vanília aroma

Elkészítése

Tészta:

Egy hőálló tálba tegyük bele a margarint, a mézet, a porcukrot és a kissé felvert egész tojásokat, majd vízgőz felett, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel.

Amikor teljesen folyós, akkor vegyük le a tűzről és hűtsük langyosra.

A szódabikarbónát keverjük össze az ecettel, majd adjuk hozzá a langyosra hűlt masszához. Ezután tegyük bele a lisztet, majd lisztezett felületen gyúrjuk össze a tésztát.

Osszuk el hat egyenlő részre, majd formázzunk belőle egyenként gombócokat. Ezután egyesével, enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, majd helyezzük a tepsi hátára (20*30 cm).

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 7-8 perc alatt megsütjük a lapokat.

Karamell:

A tejet öntsünk egy edénybe, majd keverjük hozzá a kristálycukrot, a szódabikarbónát és a vanília aromát.

Nagy lángon, állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd vegyük kisebb lángra és kb két-három óra alatt szép lassan főzzük sűrűre. Nekem három óráig tartott.

Főzés közben 10 percenként kézi habverővel keverjük alaposan át.

Krém:

A pudingport keverjük simára kevés tejjel, majd keverjük hozzá a maradék meleg tejhez és főzzük pár perc alatt sűrűre. A kész pudingot hűtsük ki.

A vajhoz adjuk apránként a kihűlt pudingot és robotgéppel keverjük simára. Ezután kanalanként hozzákeverjük a karamellt, majd a darált diót is apránként hozzáadjuk, majd jó habosra keverjük az egészet.

Összeállítás:

A lapokra rákenjük egyenlő arányban a krémet. A kész süti tetejére is kenünk vékonyan, majd megszórjuk darált dióval. Olvasztott csokit csorgathatunk rá, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük vagy hűvös helyre.

Másnap szeletelve tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/marlenka-7/