Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Marlenka recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 10 dkg vaj
  • 3 evőkanál méz
  • 7 evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál ecet (20 %-os)

Diós krém

  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 6 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg darált dió
  • az összes karamell

Karamellhez

  • 4 dl cukor (2 dl-es)
  • 2 dl víz
  • 3 dl habtejszín
  • 10 dkg vaj
  • 2 csipet só

Elkészítése

Elkészítjük a karamellt: a vizet és a cukrot keverjük össze és kezdjük el alacsony lángon hevíteni addig, amíg a cukor el nem olvad, ezután emeljük a hőt, kezdjük karamellizálni a cukrot.

Ha a cukor már szép aranybarna, akkor a tűzről levéve hozzákeverjük a vajat, a tejszínt és a sót. Tegyük vissza a tűzre és főzzük krémesre, majd hűtsük ki.

Elkészítjük a tésztát: egy edényben felolvasztjuk a vajat, a mézet, a cukrot és hozzáadjuk a felvert tojásokat. Felmelegítjük, de nem forraljuk (mert megsül a tojás), majd teljesen kihűtjük.

A kihűlt keverékhez hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát és az ecetet.

A tésztát összegyúrjuk, majd sütőpapíron 6 darab kb 20*30 cm-es lapot nyújtunk.

Tepsi hátán 180 fokra előmelegített sütőben kb 8 perc alatt megsütjük. Nagy gáztepsin 2 lapot sütöttem egyszerre.

Elkészítjük a diós krémet: a pudingporokból, tejből sűrű pudingot főzünk, majd kihűtjük. Ezután alaposan (habosra) kikeverjük a vajjal. Végül hozzákeverjük a diót és a hideg karamellt (1,5 dl kivételével, mert nekünk ennyi édesítés bőven elég. Üvegbe öntve a maradék hűtőben tárolható).

A lapokat megkenjük a diós krémmel. A végén a tetejére is teszünk egy vékony réteget. Zárásként megszórjuk darált dióval, esetleg olvasztott csokival is díszíthetjük.

Hűtőben 1 vagy inkább 2 napig hagyjuk, hogy a tészta teljesen átpuhuljon. Csak ezután tudunk nekiesni ennek a mennyei sütinek

Jó sütizést mindenkinek!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/marlenka-8/