Elkészítése
A 4 tojást szétválasztjuk. A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, közben kanalanként hozzáadjuk a langyos vizet, az étolajat és a vanília aromát. Hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, majd fokozatosan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztához forgatjuk, hogy könnyű és levegős maradjon.
A masszát kettévesszük. Az egyik felébe belekeverjük a kakaóport, hogy kakaós réteget kapjunk.
A kuglófformát zsírral kikenjük és liszttel beszórjuk. A tésztákat felváltva öntjük a formába: először egy réteg sima tésztát, majd kakaósat, és így tovább. Kanállal óvatosan megkeverjük a formában, hogy márványos mintázatot kapjunk. A tetejére szórjuk a mazsolát vagy a választott gyümölcsöt, ha szeretnénk.
180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 40-50 perc). Miután megsült, hagyjuk pár percig hűlni, majd kifordítjuk a formából.
Tálalás előtt porcukorral megszórhatjuk.
