Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Meggyes-gesztenyés kosárka recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 10 dkg hideg vaj vagy margarin
  • 4 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 tojássárgája
  • csipet

Töltelék

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1,5 dl tej
  • 0,5 csomag vaníliaízű pudingpor (2 dkg)
  • 3 evőkanál cukor
  • rum ízlés szerint
  • lecsepegtetett meggybefőtt

Elkészítése

A tésztához a liszteket, porcukrot és a sót összemorzsoljuk a vajjal/margarinnal, majd a tojássárgájával összegyúrjuk. Ha szükséges, akkor kevés tejfölt adhatunk hozzá (nekünk nem kellett). Becsomagoljuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára vagy akár éjszakára is.

Miután a tészta kellőképpen lehűlt kissé átgyúrjuk, 5-6 mm vastagra nyújtjuk és kb 8-9 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk (a lényeg, hogy nagyobb legyen a tészta, mint a forma átmérője. A mi formánk 6 cm átmérőjű).

A formákat kevés rétesliszttel meghintjük, majd a köröket belenyomkodjuk a formákba. 180 fokon kb 10 perc alatt elősütjük.

A maradék tésztát összegyúrjuk és fagyasztóba tesszük.

A krémhez a tejben felfőzzük a pudingport és a cukrot, majd még forrón robotgéppel hozzádolgozzuk a gesztenyét és az aromát.

A kész krémet habzsákkal vagy kisnanállal a kosárkákba töltjük, majd 2-3 szem meggyet nyomkodunk bele.

A fagyos tésztát nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a kosárkákra, majd kb 30 perc alatt pirosra sütjük.

Langyosan, óvatosan kifordítjuk a sütiket a formából, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/meggyes-gesztenyes-kosarka/