Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Meggyes-mákos kocka recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Lapokhoz

  • 1 nagy pohár kefir
  • 1 kefires pohár cukor
  • 0,5 kefires pohár olaj
  • 1 kefires pohár mák
  • 1 kefires pohár finomliszt
  • csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás

Grízes krémhez

  • 10 dkg gríz
  • 0,5 liter tej
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 késhegynyi só

Zseléhez

  • 1 üveg meggybefőtt (jó a fagyasztott és a friss is)
  • 1 csomag zselatin

Mázhoz

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj

Elkészítése

Tészta elkészítése

A kefirt, az olajat, a cukrot és a tojásokat egy nagy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a mákot, a sütőport, a sót és a vaníliás cukrot, majd sima, képlékeny masszát keverünk. Egy 30×40 cm-es tepsit kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, és 180–190 fokon 15–20 perc alatt készre sütjük. A kihűlt tésztát kettévágjuk.

Grízes krém elkészítése

A tejet a cukorral és a sóval felforraljuk, beleszórjuk a grízt, és sűrűre főzzük. Amikor kész, apránként hozzákeverjük a tejszínt, majd a darabolt vajat. Addig keverjük, amíg kenhető, sima krémet kapunk. Hűlni hagyjuk, időnként átkeverjük.

Zselé elkészítése

A meggyet levével együtt felforraljuk. A zselatint a csomagolás utasítása szerint elkészítjük, majd a forró meggyhez adjuk. Ízlés szerint kevés cukorral édesíthetjük. Jól lehűtjük.

Csokimáz elkészítése

A csokoládét a vajjal mikróban vagy gőz fölött összeolvasztjuk, majd simára keverjük.

Összeállítás

A tészta egyik felére rákenjük a lehűlt meggyzselét, majd befedjük a másik lappal. Erre eloszlatjuk a grízes krémet, végül a tetejére ráöntjük és elsimítjuk a csokimázat. Ízlés szerint díszíthetjük. A sütemény akkor a legjobb, ha egy éjszakát hűtőben pihen, így szépen szeletelhetővé válik.

Tipp

A zselét feldobhatjuk kevés fahéjjal vagy reszelt citromhéjjal, így frissebb ízt kap. Ha gazdagabb krémet szeretnénk, a grízes töltelékbe tehetünk egy kevés reszelt citromhéjat vagy rumaromát is.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/meggyes-makos-kocka/