Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Meggyes morzsapite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj (hideg)
  • 3 teáskanál kristálycukor
  • csipet só
  • 3 evőkanál víz

Meggyes töltelék

  • 50 dkg magozott meggy
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 üvegcse sherry brandy aroma
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor (vagy 3 ek keményítő)
  • 2 dl meggylé

Édes morzsa

  • 15 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 10 dkg vaj (puha)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 kiskanál fahéj

Elkészítése

A lisztet szitáljuk át, keverjünk hozzá egy csipet sót, adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, adjunk hozzá 2 evőkanál hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni a tésztát. Gyúrás közben apránként adagoljunk hozzá még annyi vizet, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

Ezután két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be a hűtőbe (én az összegyúrt tésztát belehelyeztem a piteformába, majd tenyérrel egyenletesen belelapogattam, így sokkal könnyebb volt vele dolgozni).

A meggyet keverjük össze a kristálycukorral és hagyjuk pár órát állni, majd szűrjük le.

A keletkező meggyléből 2 dl-nyit öntsünk egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a pudingport és keverjük simára (amennyiben kevesebb a meggylé, vízzel pótoljuk ki, hogy 2 dl legyen).

Ezután adjuk hozzá a meggyet, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a sherry brandy aromát és állandó kevergetés mellett, addig főzzük míg besűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni.

A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a kihűlt meggyet.

A liszthez adjuk hozzá a zabpelyhet, a kristálycukrot, az őrölt fahéjat és keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, majd az ujjbegyünkkel dolgozzuk össze úgy, hogy nagyobb darabos és morzsalékos legyen.

Ezután az édes morzsát szórjuk rá a meggyes töltelék tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben 45-50 perc alatt süssük szép pirosra (én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/meggyes-morzsapite/