Előkészítés
A meggybefőttet előző nap leszűrjük, és a mazsolával együtt sütőrumba áztatjuk. Másnap a lisztet és a sütőport egy tálban összekeverjük.
Tészta elkészítése
Egy nagyobb tálban az olvasztott vajat és a cukrot kézi mixerrel krémesre keverjük. Ezután egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyik után alaposan elkeverve. Hozzáadjuk a vaníliarúdból kikapart belsőt is. Fokozatosan a masszához adjuk a sütőporos lisztet, majd beleforgatjuk a jól lecsepegtetett meggyet és mazsolát.
Formázás és sütés
A muffin sütőt papírral kibéleljük, és a tésztát vizes kanállal kb. 3/4-ig beletöltjük a mélyedésekbe. Mindegyik halom közepébe egy szem meggyet nyomunk. Előmelegített sütőben, 175 °C-on (alsó-felső sütés) 12–15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Tipp
A muffint a tetején megszórhatjuk mandulaforgáccsal vagy egy kevés barna cukorral, így ropogósabb lesz. A rum helyett használhatunk narancslét is, ha alkoholmentes változatot szeretnénk. Frissen a legfinomabb, de jól záródó dobozban 2–3 napig eltartható.