Elkészítése
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 20 dkg porcukor
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás sárgája + 1 tojás
- 2-3 evőkanál tejföl
- 2 üveg kimagozott meggybefőtt
- 10 dkg dió
- 1 mokkás kanál őrölt fahéj
Elkészítése:
Az élesztőt a meglangyosított tejben 1 kávéskanál porcukorral felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadunk 10 dkg porcukrot, a sót, a citromhéjat, a tojás sárgáját, az élesztős tejet és a tejfölt, majd jól összegyúrjuk. Két cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, langyos helyen fél óráig kelesztjük.
Közben a meggybefőttet leszűrjük, a diót durvára vágjuk. A maradék porcukrot összekeverjük a fahéjjal.
Kikenünk, kilisztezünk egy közepes méretű tepsit. Az egyik tésztacipót kinyújtjuk, a tepsibe fektetjük, villával megszurkáljuk. Megszórjuk a zsemlemorzsával, a dió felével, a meggyel, a fahéjas porcukorral és végül a maradék dióval.
A másik cipóból kisujjnyi vékony rudakat sodrunk, megrácsozzuk vele a süteményt, majd 30 percig kelni hagyjuk.
A tetejét megkenjük a felvert tojással és előmelegített sütőben, közepes lángon (180 °C), 30-35 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, deszkára csúsztatjuk, kockára vagy rombuszokra vágva kínáljuk.

