Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Méteres kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta:

  • 25 dkg finomliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl víz
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Krém:

  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 4 evőkanál rum (lehet rumaroma is)
  • 2 csomag puncs ízű pudingpor
  • 1 liter tej

Máz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítése

Piskóta:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk az étolajat, a vizet, a lisztet és a sütőport. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojások felvert habját. A masszát két részre osztjuk és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport.

Sütés:

A világos tésztát vajjal kikent őzgerincformában megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ugyanígy kisütjük a kakaós tésztát is. A kisült piskótákat hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém:

A pudingport a tejjel a szokásos módon megfőzzük, majd kihűtjük. A vajat a porcukorral és a rummal vagy rumaromával kikeverjük. A kihűlt pudingot a habos vajhoz adjuk és sima krémet keverünk belőle.

Összeállítás:

A piskótákat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Felváltva, egy világos és egy kakaós szeletet összeragasztunk a krémmel, így hosszú, csíkozott rudat kapunk.

Máz:

Az ét vagy tejcsokoládét az olajjal felolvasztjuk, majd a sütemény tetejét bevonjuk vele. Hagyjuk, hogy a csokoládé megszilárduljon.

A méteres kalácsot ferdén szeletelve kínáljuk.

Tipp:

Ha szeretnénk még különlegesebbé tenni, a krémbe reszelhetünk egy kevés narancshéjat vagy a csokoládébevonatot megszórhatjuk pirított dióval. Így nemcsak látványosabb, hanem ízben is gazdagabb lesz a sütemény.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/meteres-kalacs-9/