Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Méteres kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 6 db tojás
  • 20 dkg cukor ( lehet por vagy kristály is)
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl víz (langyos )
  • 38 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

Töltelék

  • 2 csomag  puncs pudingpor
  • 7 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 üvegcse rumaroma

A tetejére

  • tortabevonó

Elkészítése

Tészta:

Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját kikeverjük a cukorral, olajjal és vízzel. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd alaposan összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük a tésztához. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, az egyik feléhez hozzákeverünk 2 evőkanál kakaóport. Egy vajjal kikent őzgerincformában először a fehér, majd a kakaós tésztát sütjük meg, tűpróbával ellenőrizzük.

Krém:

A pudingot a csomagoláson lévő utasítások alapján megfőzzük. A margarint kikeverjük a cukorral és az aromával. Ha a puding kihűlt, hozzákeverjük a margarinos keveréket.

Összeállítás:

A kihűlt tésztákat ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk. Felváltva egy fehér és egy kakaós szeletet krémmel összeragasztunk. A torta tetejét bevonjuk tortabevonóval. Tálalás előtt hagyjuk a bevonatot megszilárdulni.

Tippek:

  1. A tojásokat legjobb szobahőmérsékleten felhasználni, így könnyebben felverhető a fehérje, és a sárgája is könnyebben keverhető a többi hozzávalóval.
  2. Amikor hozzáadod a keményre vert tojásfehérjét a tésztához, használj spatulát, és óvatosan, forgató mozdulatokkal dolgozd bele, hogy a tészta levegős maradjon.
  3. Mindig előmelegítsd a sütőt a megadott hőfokra, mielőtt beleteszed a tésztát, hogy egyenletesen süsse meg.
  4. Az őzgerincforma kikenésénél használhatsz sütőpapírt is, hogy biztosan könnyen ki tudd venni a süteményt a formából.
  5. A pudingot folyamatos keverés mellett főzd, hogy ne égjen oda és csomómentes legyen.
  6. A tésztaszeletek összeragasztásánál ügyelj arra, hogy a krémet egyenletesen oszlasd el, hogy minden szelet jól tapadjon egymáshoz.
  7. A sütemény szeletelése előtt érdemes egy éles, meleg vízbe mártott kést használni, így a szeletek szebbek és egyenletesebbek lesznek.

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/meteres-kalacs/