Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Sütemény receptek

Mézes-datolyás kalácskák

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók 8 db-hoz: 40 dkg fehér tönkölyliszt 3 db tojássárgája + 1 a kenéshez, a tetejére 250 ml natúr joghurt 5 dkg méz (nálam akác) 5 dkg datolya 0,5 dl portói 4,5 dkg olvasztott, langyos vaj 1 csomag szárított élesztő 1 csipet só Elkészítése: Legelőször a datolyát kimagozzuk, majd kisebb darabokra vágjuk és egy tálkában […]

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
veruss74
Beküldte: 2015.04.28.

Elkészítése

Hozzávalók 8 db-hoz:

  • 40 dkg fehér tönkölyliszt
  • 3 db tojássárgája + 1 a kenéshez, a tetejére
  • 250 ml natúr joghurt
  • 5 dkg méz (nálam akác)
  • 5 dkg datolya
  • 0,5 dl portói
  • 4,5 dkg olvasztott, langyos vaj
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 csipet só


Elkészítése:

Legelőször a datolyát kimagozzuk, majd kisebb darabokra vágjuk és egy tálkában felöntjük fél deci portóival és hagyjuk pihenni.

A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgákat, a joghurtot és a mézet, és egy csipetnyi sót, majd hozzáadjuk a szárított élesztőt is, és jól összedolgozzuk. Mikor a tészta már összeállt, hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat és fényes, hólyagos tésztát gyúrunk.

Hagyjuk pár percig pihenni letakarva, egy tiszta konyharuhával.

Majd munkalapon a kezünkkel kissé kilapítjuk és a datolyát, (ami időközben magába szívta a portóit), elosztjuk rajta, majd összehajtjuk és belegyúrjuk a tésztába. Ha nagyon ragad, lisztezzük kissé.

Mikor jól kidolgoztuk a tésztát, letakarva hagyjuk kelni 20 percig, majd átgyúrjuk, de már csak finoman.

Elosztjuk a tésztát 16 részre, előbb félbe vágjuk, majd a feleket is felezzük és így tovább. A darabokat egyenként rudakká sodorjuk és kettesével, a két rúd egyik végét összenyomva, három tekeréssel összefonjuk, majd a másik végén is összenyomjuk a tésztát.

A fonatokat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, konyharuhával letakarva 20-25 percig, langyos helyen kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra.

Miután megkeltek a kalácskák, a tetejüket lekenjük tojássárgájával és betesszük sülni az előmelegített sütőbe. Közepes lángon, 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Amint megsültek, rácsra téve hagyjuk őket kihűlni.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Desszert
veruss74
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is