Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mézes, diós mágnás pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 csomag sütőpor
  • tej

Töltelék:

  • 5 evőkanál baracklekvár
  • 20 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 15 dkg darált dió
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése

Tészta:

A tepsit (20*30 cm) sütőpapírral kibéleljük.

A tészta hozzávalóit: a lisztet, a puha vajat, a porcukrot, az olvasztott mézet, a tojást, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és levet, majd a sütőport összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól formálható tésztát kapjunk. A kész tésztát hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.

Töltelék:

A tojásokat és a cukrokat robotgéppel kb 10 perc alatt jó habosra keverjük. Hozzáadjuk a diós-lisztes keveréket, majd alaposan összedolgozzuk.

Összeállítás:

A tészta 2/3 részét kinyújtjuk és a tepsibe terítjük, majd megkenjük a lekvárral. Erre öntjük a dióhabos tölteléket.

A maradék tésztát kinyújtjuk és 1/2 cm-es csíkokat vágunk belőle. Ezeket a csíkokat átlósan elhelyezzük a töltelék tetején. Sütés közben a csíkok a töltelékbe süllyednek.

Sütés:

A pitét 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt világosra sütjük. Ha kihűlt, szeleteljük. A hab miatt kissé törékeny a tészta teteje, de nagyon finom.

Tipp:

A tésztát egy kevés fahéjjal is ízesíthetjük, hogy még gazdagabb ízeket kapjunk. A baracklekvár helyett más, savanykásabb lekvárral, például szilvával vagy ribizlivel is elkészíthetjük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/mezes-dios-magnas-pite/