Elkészítése
A mézes tészta
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, amíg egynemű, formázható masszát kapunk. Letakarva 30 percig pihentetjük.
A pihentetés után a tésztát 4 egyforma részre osztjuk, mindegyiket kinyújtjuk, majd egy közepes tepsi hátán egyenként megsütjük. A lapok gyorsan sülnek, ezért érdemes figyelni.
A krém
A tejet a porcukorral és a vaníliás cukorral összeforraljuk, majd hozzáadjuk a búzadarát. Sűrű, csomómentes tejbegrízt főzünk.
Amikor kihűlt, hozzákeverjük a szobahőmérsékletű margarint, így puha, kenhető krémet kapunk.
A sütemény összeállítása
Az első lapot megkenjük a krém felével.
A második lapot baracklekvárral kenjük le.
A harmadik lapra kerül a maradék grízes krém, majd a negyedik lappal lezárjuk a süteményt.
A tetejét ízlés szerint tortabevonóval fedhetjük, vagy tálalás előtt porcukorral hintsük meg. A sütemény akkor a legjobb, ha legalább egy napot pihen, így a lapok megpuhulnak és az ízek összeérnek.
Tipp
A lapok még melegen törékenyek, ezért óvatosan bánjunk velük. Ha szeretjük az intenzívebb ízeket, a krémbe egy kevés citromhéjat is keverhetünk. A mézes grízes másnapra lesz igazán puha, ezért érdemes előző nap elkészíteni.
