Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mézes grízes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 6 dkg vaj (vagy margarin)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 db tojás
  • 4 evőkanál tejföl

Krém

  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg porcukor
  • 6 dl tej
  • 20 dkg margarin
  • 5 csapott evőkanál búzadara
  •  baracklekvár (2 lap lekenéséhez)

Elkészítése

A mézes tészta

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, amíg egynemű, formázható masszát kapunk. Letakarva 30 percig pihentetjük.

A pihentetés után a tésztát 4 egyforma részre osztjuk, mindegyiket kinyújtjuk, majd egy közepes tepsi hátán egyenként megsütjük. A lapok gyorsan sülnek, ezért érdemes figyelni.

A krém

A tejet a porcukorral és a vaníliás cukorral összeforraljuk, majd hozzáadjuk a búzadarát. Sűrű, csomómentes tejbegrízt főzünk.

Amikor kihűlt, hozzákeverjük a szobahőmérsékletű margarint, így puha, kenhető krémet kapunk.

A sütemény összeállítása

Az első lapot megkenjük a krém felével.

A második lapot baracklekvárral kenjük le.

A harmadik lapra kerül a maradék grízes krém, majd a negyedik lappal lezárjuk a süteményt.

A tetejét ízlés szerint tortabevonóval fedhetjük, vagy tálalás előtt porcukorral hintsük meg. A sütemény akkor a legjobb, ha legalább egy napot pihen, így a lapok megpuhulnak és az ízek összeérnek.

Tipp

A lapok még melegen törékenyek, ezért óvatosan bánjunk velük. Ha szeretjük az intenzívebb ízeket, a krémbe egy kevés citromhéjat is keverhetünk. A mézes grízes másnapra lesz igazán puha, ezért érdemes előző nap elkészíteni.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/mezes-grizes/