Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mézes, karamellás, mogyorós szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 12,5 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál méz
  • 2 tojás
  • 1 kiskanál őrölt fahéj (elhagyható)

Krém

  • 5 dl tej
  • 2 tasak tejszínízű pudingpor
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg cukor

Tetejére

  • 20 dkg török mogyoró
  • 8 dkg cukor
  • 3 evőkanál méz
  • 8 dkg vaj

Elkészítése

A krémhez kevés tejet simára keverünk a pudingporral és a cukorral, majd felöntjük a többi tejjel és sűrű krémmé főzzük. Ha a krém kihűlt kihabosítjuk a vajjal.

10 dkg cukrot karamellizálunk, majd sütőpapírra kiöntve megdermesztjük és egy késes aprítóval szilánkosra aprítjuk.

A mogyorót darabosra vagdaljuk. A cukorból sötét karamellt készítünk, majd hozzáadjuk a mézet. Összeforraljuk és hozzákeverjük a mogyorót, végül a vajat. Addig kevergetjük, amíg a vaj felolvad, azután félretesszük hűlni.

A tésztához összemelegítjük a vajat a mézzel és a cukorral. A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával és a fahéjjal, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tojást és a vajas mézes keveréket. Jól összegyúrjuk és 15 percig letakarva pihentetjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tésztát két részre osztjuk és 20*30 cm-es lapokká nyújtjuk. Az egyik lapot 10-12 perc alatt megsütjük. A másik tésztalapot is belenyújtjuk a tepsibe és eloszlatjuk rajta a karamellás mogyorót és ezt is megsütjük.

Az egyik tésztalapra rákenjük a vaníliás krémet, megszórjuk az apróra tört karamellel és ráfektetjük a mogyorós tésztalapot. Egy éjszakán át pihentetjük, majd másnap tetszés szerint szeleteljük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/mezes-karamellas-mogyoros-szelet/