Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mézes keksz recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók kb 50 db-hoz:

  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg kukorica liszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 7 dkg barna cukor
  • 10 dkg méz
  • 20 dkg vaj
  • 1 egész tojás+ 1 db sárgája
  • csipet só
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 kk őrölt szegfűszeg


Elkészítése:

Télapó várónak szánt finomság keresgélésbe lendültem, mikor is Hekvanc blogján a mézes keksz recepten felül, egy játékra is bukkantam. No most akkor kössük össze a kellemest a hasznossal és játszva készítsük a próba sütiket 🙂 Régóta keresek egy “ízemléket”, ami sajna nem ez a finomság, de feltétlen ajánlom kipróbálásra mert érdemes!
Indulhat a nagy Télapó keksz teszt ?

Egy tálba összemérjük és elkeverjük a háromféle lisztet-sót- őrölt szegfűszeget, és félre tesszük. Vajat-mézet-barna cukrot habosra keverjük, hozzá adjuk a tojásokat majd a lisztes keveréket.Reszelt citrom héjával ízesítjük és kezünkkel alaposan kidolgozzuk. Fél órányi pihenő után 3-4 mm vastagságú tésztát nyújtunk és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle(6 centi nagyságú formákat használtam)…Előmelegített sütőben, sütőpapíros lemezre sorakoztatva 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.

Vigyázzunk a méz miatt hamar megéghetnek a kekszek és túlságosan kiszárítva sem az igazi 😉

Rácsra téve hűtjük és jól záródó dobozba pakolva sokáig tárolhatjuk…(már akinél elér a dobozig :)Volt a hűtőben elfekvő porcukros tojás fehérje ebből használtam picit díszíteni, de ez csak opcionális művelet!
Gyerkőceim habos kakaót kortyolva hozzá ritkították a keksz állományt!

Nagyon finom omlós az állaguk, na persze az “előjátékról” is érdemes pár szót ejteni, mégpedig a sütéskor keletkező mézes illatfelhő! Hmmm Már ezért is megéri! Köszönjük a receptet Hekvanc!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/mezes-keksz/