Elkészítése
Tészta
A tojásokat a cukorral és az olajjal alaposan kikeverjük. Ezután kanalanként hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a mézeskalács fűszerkeveréket, majd sima masszává dolgozzuk. Egy közepes tepsit kiolajozunk, liszttel meghintünk, és beleöntjük a tésztát.
Körte réteg
A körtéket meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. A vizet és a mézet lassú tűzön sziruppá főzzük, majd a körteszeleteket megforgatjuk benne. A szirupos körtéket a tészta tetejére halmozzuk.
Sütés
Előmelegített, 180 °C-os sütőben 35–40 perc alatt megsütjük a pitét, amíg aranybarna és ruganyos állagú lesz.
Karamell öntet
A cukrot lassan karamellizáljuk, majd óvatosan felöntjük a habtejszínnel. Addig keverjük, amíg sima, selymes öntetet kapunk. A félig kihűlt pitére öntjük, majd késsel elsimítjuk a tetején.
Tipp:
A karamellöntetet feldobhatjuk egy csipet fahéjjal vagy vaníliával is. Ha ropogósabb hatást szeretnénk, a tetejét megszórhatjuk apróra vágott dióval vagy mogyoróval.
