Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mézes krémes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 10 dkg méz
  • 10 dkg zsír
  • 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál fahéj
  • 2 evőkanál cukrozott kakaópor
  • 2 db tojás
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 g szódabikarbóna

Krémhez

  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál búzadara
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj (vagy margarin)

Töltéshez

  • baracklekvár

Mázhoz

  • étcsokoládé
  • 2 evőkanál napraforgó olaj

Elkészítése

A mézet kimérjük, hozzáadjuk a zsírt, majd alacsony lángon összeolvasztjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a porcukrot, az evőkanál fahéjat és a kakaóport. Beleütjük a tojásokat, és alaposan elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, és az egészet összegyúrjuk. A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, alaposan kidolgozzuk (ha szükséges, még egy kevés lisztet adunk hozzá), majd négy egyforma cipót formázunk belőle. A tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.

A pihentetett cipókat egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és a tepsi hátoldalára helyezve sütjük ki (a tepsi mérete kb. 20×32 cm). A lapokat 180 fokra előmelegített sütőben, egyenként 7-8 perc alatt készre sütjük. Figyeljünk, mert a lapok gyorsan megsülnek!

Krém elkészítése:

A tejet felforraljuk, és közben elkeverjük benne a búzadarát. Sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A margarint a porcukorral habosra keverjük, és a teljesen kihűlt búzadarás alaphoz adjuk. Alaposan kikeverjük, hogy könnyű krémet kapjunk.

A sütemény összeállítása:

Az első lapot megkenjük a búzadarás krém felével, majd ráhelyezzük a második lapot, amelyet baracklekvárral kenünk meg. Erre tesszük a harmadik lapot, amit a krém másik felével fedünk be, végül rátesszük az utolsó lapot.

Csokoládémáz:

A tortabevonó csokoládét gőz fölött 2-3 evőkanál étolajjal felolvasztjuk, majd egyenletesen a sütemény tetejére öntjük és elsimítjuk. A mézes krémest legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a lapok jól megpuhuljanak, és könnyen szeletelhetővé váljon.

Frissen, vékony szeletekre vágva tálaljuk. Jó étvágyat!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/mezes-kremes-4/