Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mézes krémes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Lapokhoz

  • 9 evőkanál tej
  • 9 dkg margarin
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 késhegynyi szalalkáli
  • 65-70 dkg finomliszt (a méztől és a liszt minőségétől függően)
  • 1 db tojás
  • 8 dkg cukor
  • 15 dkg méz

Krém

  • 1 liter tej
  • 8 evőkanál cukor
  • 12 púpos evőkanál búzadara
  • 2,5 dl habtejszín

Máz

  • 10 dkg margarin
  • 3 enyhén púpozott evők kakaópor
  • 3 evőkanál cukor

Elkészítése

A tojást a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, a tejet, az olvasztott margarint és a mézet. Alacsony lángon addig főzzük, amíg a hab el nem forr, és a massza sötét színt nem kap. Ezután kihűtjük. A lisztet összekeverjük a szalalkálival, majd fokozatosan hozzáadjuk a kihűlt mézes masszához.

Kezdetben fakanállal dolgozzuk össze, majd kézzel folytatjuk, amíg a tészta össze nem áll. Ügyeljünk rá, hogy ne adjunk hozzá túl sok lisztet, hogy könnyen nyújtható maradjon. Lágy, nem ragadós tésztát kell kapnunk. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk.

Egy-egy részt 31×31 cm-es négyzetté nyújtunk, majd egy nagy gáztepsi hátoldalán, 150 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütünk. A kész lapokat kihűtjük. A lapok ilyenkor még törékenyek, ezért óvatosan bánunk velük.

A krémhez a tejet a cukorral és a búzadarával sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Ezután hozzákeverjük a keményre felvert tejszínt.

Az első lapot tepsibe helyezzük, rákenjük a krém harmadát, majd újabb lap következik. Ismét krém, újabb lap, majd a maradék krém, végül az utolsó lappal lezárjuk a süteményt.

A mázhoz az összes hozzávalót – ha szükséges, kevés vízzel – alacsony lángon összeolvasztjuk. Még melegen a sütemény tetejére öntjük, és egyenletesen elsimítjuk. Egy éjszakára hűvös helyre tesszük.

Másnapra a lapok megpuhulnak, a sütemény szépen szeletelhetővé válik.

Ezt is nézd meg: Alap mézes krémes recept

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/mezes-kremes-5/