Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mézes krémes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 500 g liszt
  • 150 g porcukor
  • 60 g vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál só
  • 2 db tojás
  • 4 evőkanál tejföl

Krémhez

  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 6 dl tej
  • 6 evőkanál búzadara
  • 1 csipet só
  • lekvár (nálam szilva)

Tetejére

  • 100 g étcsokoládé
  • 30 g vaj

Elkészítése

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy órát pihentetjük. Ezután 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket vékonyra nyújtjuk, gáztepsi méretűre. A lapokat előmelegített sütőben, 180 fokon, egyenként 10–12 perc alatt világosra sütjük.

A krémhez a tejből és a búzadarából sűrű tejbegrízt főzünk, majd teljesen lehűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, ezután apránként hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt. Az egészet simára kihabosítjuk, majd hűtőbe tesszük.

Az összeállításhoz az első tésztalapot egy nagy tálcára helyezzük, vékonyan megkenjük savanykás lekvárral, majd a krém egyharmadával. Lefedjük a második lappal, és ugyanígy rétegezzük tovább. Az utolsó lap tetejére súlyt helyezünk (például egy nagy vágódeszkát), és pár órán át pihentetjük, hogy a sütemény egyenletes legyen.

A tetejére csokoládét olvasztunk, vajjal elkeverjük, és bevonjuk vele a süteményt. Amikor a csoki kissé meghúz, villával hullámokat rajzolhatunk rá, és díszíthetjük apró cukorgolyókkal.

Tipp

A sütemény egy éjszakát pihenve lesz igazán finom, mert a tésztalapok jól megpuhulnak a krémtől. Ha valaki nem kedveli a szilvalekvárt, használhat helyette barack- vagy ribizlilekvárt is.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/mezes-kremes-7/