Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mézes krémes karamellás krémmel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 40 dkg finomliszt
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 db tojás
  • 4 evőkanál méz
  • 1 csipet só
  • pár evőkanál tejföl

Krém

  • 8 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag karamella ízű pudingpor
  • 1-2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • sárgabaracklekvár

Csokimáz

  • 25 ml víz
  • 55 g cukor
  • 75 g étcsokoládé
  • 30 g vaj
  • 2,5 ml ecet
Mézes krémes karamellás krémmel

Elkészítése

Tészta elkészítése

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy puha, nem ragadós tésztát kapjunk. A tésztát fóliába csomagoljuk és fél órát pihentetjük a hűtőben.

Krém elkészítése

A pudingport 2 dl tejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A cukrot fél deci vízzel állandóan kevergetve aranysárgára karamellizáljuk. A karamellhez hozzáadjuk a maradék tejet, de vigyázzunk, mert fröcskölhet. Addig keverjük, amíg a karamell teljesen fel nem oldódik a tejben, majd hozzáöntjük a pudingporos tejet és besűrítjük a krémet.

Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, belekeverjük a vajat és ízlés szerint egy negyed citrom levét (vagy el is hagyhatjuk).

Tésztalapok sütése

A pihentetett tésztát négy részre osztjuk. Mindegyik adagot két fólia között vékonyra nyújtjuk. A felső fóliát eltávolítjuk, majd a tésztát a tepsire borítjuk úgy, hogy a fóliamentes oldala lefelé kerüljön. Ezután a másik fóliát is lehúzzuk róla. Egyesével, tepsi hátán, 180 fokon halványra sütjük a lapokat. Minden lap körülbelül 3 perc alatt megsül.

Sütemény összeállítása

A kihűlt lapokat és krémet rétegezni kezdjük:

  1. Első lapra a krém felét kenjük.
  2. Ráhelyezzük a második lapot, amelyre sárgabaracklekvárt kenünk.
  3. A harmadik lapra a maradék krémet tesszük.
  4. A tetejére a negyedik lap kerül.

Csokimáz elkészítése

A vizet a cukorral és az ecettel felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A forró folyadékban felolvasztjuk a csokit, majd a vajat is hozzáadjuk. A csokimázat egyenletesen ráöntjük a sütemény tetejére.

Pihentetés

A süteménynek egy éjszakát állnia kell, hogy az ízek összeérjenek.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/mezes-kremes-karamellas-kremmel/