Elkészítése
A vajat vagy margarint, a barna cukrot és a mézet egy kisebb lábasban, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Amikor ez megtörtént, az edényt hideg vízbe állítjuk, hogy a mézes keveréket lehűtsük. Közben a citromot forró folyó víz alatt alaposan megmossuk, hogy eltávolítsuk a viaszos bevonatot, majd szárazra töröljük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és az őrölt fűszerekkel, majd belereszeljük a citrom héját.
Amikor a mézes keverék kihűlt, hozzáadjuk a tojást, és habverővel alaposan eldolgozzuk. Ezt a keveréket hozzáöntjük a fűszeres-sütőporos liszthez, majd fakanállal összekeverjük. A massza ragacsos lesz, ezért meglisztezett munkalapra tesszük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, majd legalább 5 órára, de legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni.
Közben 2-3 tepsit vagy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A hűtött tésztát lisztezett munkalapon (vagy két lisztezett sütőpapírlap között) 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk. A tésztát kenőkéssel fellazítjuk, majd lisztbe mártott kiszúróformákkal tetszőleges formákat vágunk ki, amelyeket nem túl szorosan a tepsikbe helyezünk.
A tetejüket ízlés szerint díszítjük, vagy akár csupaszon is hagyhatjuk. A tészta maradékát újra összegyúrjuk, lehűtjük, és addig nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy. A formákat 200 °C-ra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra helyezve teljesen kihűtjük őket.
A tortabevonó étcsokoládét meleg vízfürdőben felolvasztjuk, és a díszítetlen süteményeket megmártogatjuk benne. Ezután rácsra tesszük őket, megszórjuk színes cukorgyönggyel, és hagyjuk teljesen megszilárdulni.
A kész süteményeket dobozba rétegezve, papírral letakarva, akár egy hónapig is eltarthatjuk.

