Elkészítése
Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg tönkölybúza liszt (világos)
- 25 dkg tk rozsliszt
- 12,5 dkg méz
- 25 dkg cukor
- 12,5 dkg vaj
- 3 tojás
- 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kk szódabikarbóna
- 0,5 citrom leve és reszelt héja
Díszítéshez:
- 3 tojásfehérje
- 30 dkg cukor
Elkészítése:
Felolvasztjuk a mézet a vajjal, majd langyosra visszahűtjük.
A tojásokat összekeverjük a cukorral, a citrommal, és a mézes keverékhez adjuk.
Az átszitált liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a mézeskalács fűszert, szódabikarbónát, majd több részletben a mézes-tojásos alaphoz keverjük. Alaposan összedolgozzuk.
Zárt tálban éjszakára pihentetjük.
Másnap enyhén lisztezett kézzel diónyi gombócokat formálunk a tésztából, sütőpapírral leterített sütőlapra rakosgatjuk, egymástól kicsit távolabb.
170°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Gőz felett felverjük a tojásfehérjét cukorral, és a kihűlt puszedlikat beleforgatjuk.
Sütőpapíros tepsin hagyjuk megszáradni.
Jól záródó dobozban eltartható a már elkészültekor is puha mézes puszedli.

