Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mézes zserbó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 45 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dl tej
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál méz
  • 3 evőkanál zsír
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

Töltelékhez

  • 0,5 liter tej
  • 25 dkg vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 10 dkg búzadara
  • baracklekvár
  • tortabevonó

Elkészítése

Tészta

A lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, tejet, a felvert tojást, a mézet, az olvasztott zsírt és a szódabikarbónát összegyúrjuk. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, majd lisztezett felületen kinyújtjuk. Egy tepsi hátán, egyenként megsütjük a lapokat, majd kihűtjük.

Krém

A tejet felforraljuk, beleöntjük a búzadarát, majd levesszük a tűzről, és folyamatos keverés mellett hagyjuk kihűlni. Közben a vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük, majd a kihűlt grízes alaphoz keverjük.

Összeállítás

Az első lap tetejére kenjük a krém felét, majd ráhelyezzük a második lapot, amelyet bőségesen megkenünk baracklekvárral. Erre tesszük a harmadik lapot, amelynek tetejét ismét a krémmel vonjuk be. Végül rátesszük a negyedik lapot.

A tetejét tortabevonó csokoládéval egyenletesen bevonjuk, és hagyjuk megdermedni. A süteményt érdemes egy éjszakát pihentetni, hogy a lapok jól megpuhuljanak, és az ízek összeérjenek.

Tipp

A lekvárt ízlés szerint sűrű szilvalekvárra is cserélhetjük, így karakteresebb ízt kapunk. A csokoládébevonatot díszíthetjük darabolt dióval vagy mandulával, hogy még ünnepibb legyen a sütemény.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/mezes-zserbo/