Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Sütemény receptek

Mézeskalács házikó

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A mézet a porcukorral és a margarinnal összemelegítjük, majd hagyjuk kihűlni. A lisztet a fűszerekkel, a szódabikarbónával és a kakaóporral összekeverjük. Ehhez a keverékhez hozzáöntjük a kihűlt mézes-cukros-margarinos masszát, majd hozzáadjuk a tojást, és az egészet összegyúrjuk. A tésztát letakarjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. A házikó sablonjait papírból kivágjuk: Alaplap: 22×17 cm Oldalfal: 22×11 […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Beküldte: 2012.12.16.

Hozzávalók

Ragasztáshoz

0

1

2

3

Elkészítése

A mézet a porcukorral és a margarinnal összemelegítjük, majd hagyjuk kihűlni. A lisztet a fűszerekkel, a szódabikarbónával és a kakaóporral összekeverjük. Ehhez a keverékhez hozzáöntjük a kihűlt mézes-cukros-margarinos masszát, majd hozzáadjuk a tojást, és az egészet összegyúrjuk. A tésztát letakarjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

A házikó sablonjait papírból kivágjuk:

  • Alaplap: 22×17 cm
  • Oldalfal: 22×11 cm (2 db), mindkettőbe 2 db 4×4 cm-es ablakot vágunk.
  • Tető: 26×14 cm (2 db).
  • Előfal: 17×11 cm, a tető csúcsban kötve, a csúcs magassága 21 cm. Ebbe vágunk egy 6×4 cm-es ajtót és egy 4×4 cm-es ablakot.
  • Hátfal: ugyanakkora, mint az előfal, de nem vágunk bele ajtót és ablakot.

Másnap a tésztát 4 mm vastagságúra kinyújtjuk. A sablonokat körbevágjuk, és óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A lapokat 160 fokra előmelegített sütőben kb. 12 percig sütjük, majd sima felületen hagyjuk teljesen kihűlni, hogy ne legyenek hullámosak.

A mázhoz 2 tojásfehérjét keverünk össze 50 dkg porcukorral. Ezzel ragasztjuk össze a házikó falait és tetőjét. A házikó összeállításánál két ember szükséges, hogy stabilan tartsuk az elemeket. Először a falakat ragasztjuk fel az alapra, majd a tetőt is hozzáerősítjük. Hajszárítóval gyorsíthatjuk a száradást. A tojáshabbal ne spóroljunk, hogy erős legyen a ragasztás.

A maradék tésztából készíthetünk hóembert, csillagokat, amelyeket egymásra ragasztva fenyőfát formázhatunk. Ezeket is díszíthetjük tojáshabbal. A kész házikót porcukorral megszórhatjuk, hogy hóesés hatását keltsük.

Jó szórakozást és kreativitást kívánunk hozzá!

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Karácsonyi receptek Konyha: Magyar Ételallergia: Tejmentes receptek Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is