Elkészítése
A mézet a porcukorral és a margarinnal összemelegítjük, majd hagyjuk kihűlni. A lisztet a fűszerekkel, a szódabikarbónával és a kakaóporral összekeverjük. Ehhez a keverékhez hozzáöntjük a kihűlt mézes-cukros-margarinos masszát, majd hozzáadjuk a tojást, és az egészet összegyúrjuk. A tésztát letakarjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A házikó sablonjait papírból kivágjuk:
- Alaplap: 22×17 cm
- Oldalfal: 22×11 cm (2 db), mindkettőbe 2 db 4×4 cm-es ablakot vágunk.
- Tető: 26×14 cm (2 db).
- Előfal: 17×11 cm, a tető csúcsban kötve, a csúcs magassága 21 cm. Ebbe vágunk egy 6×4 cm-es ajtót és egy 4×4 cm-es ablakot.
- Hátfal: ugyanakkora, mint az előfal, de nem vágunk bele ajtót és ablakot.
Másnap a tésztát 4 mm vastagságúra kinyújtjuk. A sablonokat körbevágjuk, és óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A lapokat 160 fokra előmelegített sütőben kb. 12 percig sütjük, majd sima felületen hagyjuk teljesen kihűlni, hogy ne legyenek hullámosak.
A mázhoz 2 tojásfehérjét keverünk össze 50 dkg porcukorral. Ezzel ragasztjuk össze a házikó falait és tetőjét. A házikó összeállításánál két ember szükséges, hogy stabilan tartsuk az elemeket. Először a falakat ragasztjuk fel az alapra, majd a tetőt is hozzáerősítjük. Hajszárítóval gyorsíthatjuk a száradást. A tojáshabbal ne spóroljunk, hogy erős legyen a ragasztás.
A maradék tésztából készíthetünk hóembert, csillagokat, amelyeket egymásra ragasztva fenyőfát formázhatunk. Ezeket is díszíthetjük tojáshabbal. A kész házikót porcukorral megszórhatjuk, hogy hóesés hatását keltsük.
Jó szórakozást és kreativitást kívánunk hozzá!
