Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: A tésztához: 500 g liszt 100 g porcukor 1 csapott evőkanál mézes fűszerkeverék 15 g szódabikarbóna 250 g olvasztott méz 60 g olvasztott margarin 1 tojás 3 evőkanál víz Az írókához: 2 tojásfehérje 350-400 g porcukor 2 púpozott teáskanál étkezési keményítő Díszítés: színes cukorkák, gyöngyök gumicukor folyékony ételfesték az írókához keverve + porcukor a […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Beküldte: 2014.12.19.

Elkészítése

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 100 g porcukor
  • 1 csapott evőkanál mézes fűszerkeverék
  • 15 g szódabikarbóna
  • 250 g olvasztott méz
  • 60 g olvasztott margarin
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál víz

Az írókához:

  • 2 tojásfehérje
  • 350-400 g porcukor
  • 2 púpozott teáskanál étkezési keményítő

Díszítés:

  • színes cukorkák, gyöngyök
  • gumicukor
  • folyékony ételfesték az írókához keverve + porcukor a megfelelő állag eléréséhez, ne legyen túl folyékony
  • ehető csillám
  • töltött gabonapárna (háztető)
  • porcukor (hóesés hatás)


Elkészítése: Tészta:

A száraz hozzávalókat összevegyítjük. Hozzáöntjük az olvasztott margarint és a mézet, a felvert tojást és a vizet. Kanállal elkeverjük és 3-4 órára hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve lisztezett munkafelületen alaposan átgyúrjuk a tésztát, majd 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Vastagabb papírból elkészíthetünk sablont, majd a tésztára helyezve késsel körbevágjuk.

Az alaphoz egy nagyobb méretű tálat vagy tányért használhatunk sablonként.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 190 fokos sütőben megsütjük. Ha teljesen kihűltek, díszítjük a házikó falait. Az összeállítás csak akkor következhet, ha az íróka tökéletesen megszárad, legjobb egy éjszakán át szárítani.

A porcukrot átszitáljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, miközben apránként adagoljuk a porcukrot, ameddig a megfelelő állagot el nem érjük. Akkor jó, ha nagyon lassan, vagy már nem folyik le a habverőről a hab. A porcukor lehet, hogy nem kell mind, a cukor mennyisége a tojás méretétől függ.

Ha elkészült, zacskóba töltjük és apró lyukat (1 mm) vágunk a zacskó sarkán. A terülőmázhoz az írókát kevés vízzel hígítjuk és kiskanállal vagy ecsettel visszük fel, az előzőleg írókával kontúrozott területre. A terülőmáz száradásához legalább 4-5 óra szükséges, csak ezután tudjuk díszíteni.

A házikó részeit írókával ragasztjuk össze, és ugyancsak írókával rögzítjük őket az alaplaphoz is. A fenyőfa fagylalttölcsér alappal készült, melyet folyékony zöld színű ételfestékkel színezett íróka díszít. A kéményen szintén színezett írókával készültek a “kövek”. Az ablak üvegnek kemény cukorkát használtam, melyet sütés előtt kissé összetörve beleszórtam a sütőlemezre helyezett házikó ablak réseibe.

A maradék tésztából további dekorációként szaggathatunk csillagokat, hóembert, fenyőfát.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is