Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mézeskalács házikó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A mézeskalácshoz:

  • 250 g vaj
  • 200 g barnacukor
  • 7 evőkanál méz
  • 600 g finomliszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

A díszítéshez:

  • 2 tojásfehérje
  • 500 g porcukor
  • dekortoll
  • cukorbot
  • cukorkák

Elkészítése

A tészta elkészítése:

A vajat, a cukrot és a mézet egy edényben összemelegítjük (a cukor teljesen olvadjon el).

Egy másik tálban elkeverjük a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszert, majd a vajas masszához adjuk. Ha a tészta túl száraz lenne, kevés vízzel lazíthatjuk.

Formázás és sütés:

A tésztát kinyújtjuk, majd sablon segítségével kivágjuk belőle a házikó falait és tető elemeit. A formákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd 15 perc alatt aranybarnára sütjük 180 fokra előmelegített sütőben.

Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát.

Összeállítás:

A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, majd habzsákba töltjük. A cukormázzal összeragasztjuk a házikót. Fontos, hogy összeillesztés után legalább 3 órán keresztül pihenjen, hogy a máz teljesen meg tudjon kötni és ne essen szét a ház.

Díszítés:

Ha a házikó megszáradt, kedvünk szerint díszíthetjük a maradék cukormázzal, porcukorral, dekortollal, színes cukorkákkal, ehető gyöngyökkel vagy akár cukorbotokkal. A dekorálásnál csak a fantáziánk szab határt.

Tipp:

A házikó még stabilabb lesz, ha az elemek széleit kicsit ferdére vágjuk, így jobban illeszkednek. A díszítéshez használhatunk kókuszreszeléket is, amely hóhatást kelt, így még ünnepibb megjelenést ad a süteménynek.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/mezeskalacs-haziko-6/