Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mézeskalács házikó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 25 dkg vaj
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 csomag mézeskalácsos sütőpor
  • 3 tojássárgája
  • 1 tojás
  • 15 dkg porcukor

Máz

  • 3 tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor (kb)

Díszítés

  • dekorcukor (karácsonyi )

Elkészítése

A liszthez hozzáadjuk a mézeskalácsos sütőport és összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a további száraz összetevőket (kakaópor, porcukor) és ismételten összekeverjük.

Végül hozzáadjuk az egész tojást és a tojások sárgáját, a mézet és a margarint, majd linzertészta állagú tésztát gyúrunk belőle.

A tésztát ezután kb fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk és sablon alapján (interneten sok féle van) kivágjuk a házikó elemeit.

A formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben 5-8 perc alatt készre sütjük 180 fokon. A kisült mézeseket kihűtjük.

Közben elkészítjük a mázat. Vizet forralunk egy lábasban és ráhelyezünk egy tálat, amelybe beletesszük a tojásfehérjéket. Ezt gőz felett elkezdjük kemény habbá verni, közben pedig fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. A máz akkor jó, ha tejfölszerű állaga lesz.

A mézeskalács házikó elemeit ezzel a cukormázzal díszítjük és ragasztjuk össze.

A kéménybe vatta darabot tettem, így olyan mintha füstölne. A ház falát cukor hópehellyel díszítettem.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/mezeskalacs-haziko-7/